Denizli’nin Pamukkale ilçesi İncirlipınar Mahallesi’nde yaşayan ve ev hanımı 2 çocuk annesi 50 yaşındaki Enhar Doğan ile 1 çocuk annesi 51 yaşındaki Suzan Sarıkaya, evlerinin geçimini sağlamak için yaklaşık 2,5 yıl önce mantı yaparak satmaya başladı. Mantı üretiminden sıkılan iki kadın, çanta üretmeye karar verdi. Kadınlar sattıkları son 3 kilo mantının parası olan 90 TL’ye bir tabaka deri aldı. Daha sonra deri kursuna giden kadınlar, 2015 yılının Kasım ayında ilk olarak yaptıkları iki çantayı akrabalarına sattı. 2 yılda üretimleri artan iki ev hanımı, 2017’nin Eylül ayında, Milli Eğittim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğünün düzenlediği ‘Girişimcilikte Önce Kadın Projesi’ yarışmasına katıldı. Girişimci kadınlar, final öncesi apartmanlarının altındaki kömürlüğü atölyeye çevirerek, yarışmadan birinci çıkmak için çalıştı. Türkiye genelinde düzenlenen yarışmada son 10’a kalan girişimci kadınlar, 5 Aralık 2017’de İstanbul’da düzenlenen finalde birinci oldu ve 15 bin TL ödülü almaya hak kazandı.
“KÖMÜR DEPOSUNU YENİLEYİP ATÖLYEYE ÇEVİRDİK”
Üretimlerine ilk önce evde başladığını belirten Suzan Sarıkaya, bu konuda eşlerinin kendilerine her zaman destek olduklarını söyledi. Her gün sipariş aldıklarını belirten Sarıkaya, ürünlerinin yüzde yüz el yapımı olduğunu dile getirdi. Sarıkaya, “Bir gün otururken, ne yapabiliriz diye düşünürken, aklımıza mantı yapmak geldi. Mantı yaparken başka şeyler de yapmamız gerektiğini düşündük. Son mantımızın parasıyla deri aldık. İlk önce birer tane kendimize yaptık, ama arkadaşlarımız görünce beğendiler ve satın almak istediler. Sonra böyle devam ederken, bir yıl arkadaşımın evinde üretim yaptık. Çocuğu üniversiteye hazırlandığı için sonra yıl benim eve geçtik. Bir tabaka deri alırken, 10 tabaka deri almaya başladık. Ve işler büyüdü, bir kömür deposunu yenileyip atölyeye çevirdik. Talep olduğu zaman bir ayda 20 ila 30 tane çantayı üretebiliyoruz” dedi.
“BİR ANDA TÜM TÜRKİYE’DE ÜRÜNLERİMİZ GÖRÜLMEYE BAŞLADI”
İsteyen her kadına iş yerinde ücretsiz kurs vermeye hazır olduklarını belirten Enhar Doğan ise, büyük hedeflerle başlamadıklarını, zaman içerisinde hedeflerini büyüttüklerini kaydetti. Doğan, “İlk başlarda küçük işler yapıyorduk. Arkadaşlarımıza tasarımlarımızı gösteriyorduk. Sonra bir arkadaşımız, ‘Girişimcilikte Önce Kadın Projesi diye bir yarışma var’ dedi. Sonra araştırmaya koyulduk. Halk Eğitim Merkezine gittik belgemizi aldık. Sonra yarışmaya başvurarak, belirlenen site üzerinden ürünlerimizi sattık. Önce sadece Denizli’de ürünlerimizi satarken, bir anda tüm Türkiye’de ürünlerimiz görülmeye başladı. 3 kilo mantı parasıyla başlarken, yarışmadan kazanacağımız 15 bin TL bizim için çok önemliydi. Yarışmaya başvurduk ve 6 ay boyunca çalıştık ve belirlenen sitede ürünlerimizi sergiledik. 2017 Eylül ayında yarışmacı olarak hak kazandık ve finale kaldık. Finale kaldık ve 5 Aralık 2017’de İstanbul’a çağrıldık, orada birinci olarak 15 bin TL’yi aldık. Şuan ortalama aylık olarak, kendi giderimizi, ailemizin masrafını karşılıyoruz” diye konuştu.