İpek böceği yetiştiriciliği

0
2050

Bilecik’in Söğüt ilçesi Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından hazırlanan ve Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) tarafından kabul edilen ”İpek böcekçiliğinin Modernizasyonu Çiftlik-Dut Ağacı Modeli” projesinin fizibilite çalışmaları başladı. Proje Koordinatörü Sevcan Akıncı, 1500 yıllık mazisi olan ve yardımcı tarım kolu olan ipek böcekçiliğinin, küçük aile işletmelerinde yaprak hasadı ve taşıma işçiliği dışındaki bütün faaliyetlerde aile fertlerinin iş gücünün değerlendirilmesine imkan tanıdığını kaydetti.
İpek böcekçiliğinin, istihdam sağlanması, köyden kente göçün engellenmesi, ”35-40 gün” gibi kısa sürede yüksek gelir getirmesi, diğer tarımsal faaliyetler için iş gücü ihtiyacının az olduğu dönemde yapılması ve üreticinin mahsulünü nakit olarak değerlendirilmesi gibi avantajlar sağladığını anlatan Akıncı, şöyle konuştu:
”Osmanlı döneminden itibaren ipek böcekçiliğinin merkezi olan Söğüt’teki eski evler, ipek böceği yetiştirmeye elverişli tarzda ve ekonomik faaliyetlerin rahatça gerçekleştirileceği alanın ortaya çıkacağı şekilde inşa edildi. Bilecik ipek böcekçiliğinde önemli bir bölgedir. Bu nedenle oluşturulacak yeni model ve alınan tedbirlerle burada sektörün canlandırılması ve geliştirilmesi hem bölgesel hem de ulusal kalkınmaya katkıda bulunacaktır. Proje, tarımda verimlilik ve kırsal kalkınma ile sosyal kalkınma ve istihdam gelişme eksenleri doğrultusunda bölgenin kalkınması ve rekabet gücü açısından önemli fırsatlardan yararlanılmasına yönelik faaliyetler kapsamındadır. Bölgede ipek böcekçiliği ve dut ağacı yetiştiriciliğini modernize ederek oluşturulan bu modelde, sistemi bu işle uğraşan ve istihdam edebilecek kişileri, özellikle de gençlere tanıtıp eğitim planları yapılacak. Bu gençlerin ipek böcekçiliği ile uğraşmasını sağlayacak teşvikleri oluşturup tedbirleri almayı planlıyoruz. Böylece, toplumda gençlerin ilgileneceği, sahipleneceği iş alanı, istihdam yaratılmış olacak. İpek üretimi arttıkça doğal ipek suni ipekle rekabet edebilir hale gelecek.”
İpek böceği evleri oluşturulacak
Akıncı, modern tesisin inşa edilmesiyle ipek böcekçiliğinin ve dut ağaçlarının yetiştirilmesinin sektör haline dönüşmesinin örnek model olacağını belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:
”Bu işle uğraşan kişilerin sosyal statülerinde de artış sağlanması hedefleniyor. Söğüt’te 21 köyde ve 2 beldede fizibilite çalışması devam ediyor. Şu anda 15 köyde ipek böcekçiliği yetiştiriciliği yapılıyor. Yaklaşık 1 ile 1,5 paketten 30-60 kilogram arasında ürün alınıyor. Böceğin yetişebilmesi için onlara sağlıklı bir ortam gerekiyor. 45 günde yetişen 1,5 paket böcekten yaklaşık 2 bin lira gelir elde ediliyor. İpek böcekliği nesilden nesile öğretilerek gelinmiş. En büyük sıkıntıları modern tesis olmadığı için böcekleri evlerinde yetiştiriyorlar. Kendileri, böceklerle birlikte evlerini paylaşıyorlar. Projenin amacı da böcek evleri yapmak.”